Sosyal Medya

Coğrafyamız

Fetih’ten ortak hükümet adımı

Filistin Yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah, Hamas’la imzalanan ve ortak hükümet kurulmasını öngören anlaşmanın tamamlanması için istifa etmeye hazır olduğunu açıkladı.



Filistin haber ajansına (WAFA) göre, BaÅŸbakan Rami Hamdallah, Mahmud Abbas’a Hamas'la yapılan anlaÅŸmanın tamamlanması için istifa etmeye hazır olduÄŸunu belirtti. Hamdallah’ın istifa teklifi Ä°srail’in Filistin'le barış görüÅŸmelerini askıya almasından bir gün sonra geldi.

WAFA’ya göre Hamdallah, Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'a gönderdiÄŸi mesajda, "Ä°stifamı sunuyorum, hükümet ne zaman uygun görürseniz sizin elinizdedir"  ifadesini kullandı.

Hamdallah, 2013 Haziran ayında eski BaÅŸbakan Selam Feyyad’ın yerine göreve gelmiÅŸti. Üç haftadan daha kısa bir sürede istifa eden Hamdallah’a Eylül ayında Abbas tarafından yeniden hükümeti kurma görevi verilmiÅŸti.

Hamdallah’ın istifasını resmi olarak sunması halinde bunun Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas tarafından onaylanması gerekiyor. Ayrıca Fetih ve Hamas arasında ortak hükümetin kurulması için aynı adımın Gazze’deki Hamas yönetimi BaÅŸbakanı Ä°smail Heniye tarafından da atılması gerekiyor.

UzlaÅŸmanın çerçevesi

Hamas ve Fetih Hareketi arasında hafta başında Gazze'de baÅŸlayan görüÅŸmelerden sonra taraflar 23 Nisan 2014 ÇarÅŸamba günü uzlaşı saÄŸladıklarını ilan etti.

Ä°ki yönetim ortak hükümetin beÅŸ hafta içinde kurulması ve seçimlerin de altı ay içinde yapılmasını kararlaÅŸtırdı.

Al Jazeera’ye konuÅŸan Hamas Politbüro BaÅŸkan Yardımcısı Musa Ebu Marzuk, uzlaÅŸma sürecinde çözüme baÄŸlanması gereken konuların başında yeterlilik temeli üzerine kurulacak ortak ulusal bir hükümet ve bu hükümetin görev ile yetkilerinin ayrıntılı bir ÅŸekilde belirlenmesi olduÄŸunu söyledi. 

Ä°kinci dosyada ise FKÖ’nün yeniden yapılandırılması ve görevlerinin belirlenmesi var. 

Tarafların baÅŸkanlık ve parlamento seçimlerinin takvimini ve bu seçimlerin nasıl yapılacağına iliÅŸkin detayları da belirlemeleri gerekiyor. 

Yedi yıllık bölünmüÅŸlük

Taraflar arasındaki bölünmüÅŸlük, 2007 yılında Gazze Åžeriti’nde yaÅŸanan çatışmalar ve Hamas’ın kontrolü ele geçirmesiyle baÅŸladı.

Taraflar daha önce 2011 yılında Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’de, 2012 yılında ise Katar'ın baÅŸkenti Doha'da yapılan toplantılarda biraraya geldi, fakat görüÅŸmelerden bir netice alınamadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.